Betyg

2014-01-28, klockan 22:53:00

Fick våra betyg i skolan nyligen, vilket hänvisade för min del att läsåret för min del har hit tills gått ganska bra. Dock var det inte alla ämnen som jag kunde ta del i på grund av att de diskuterar saker som läraren kommit fram till att är allt för svårt för mig att förstå.
Skalan är här i Österrike från 1-5, då 1 är "sehr gut" och motsvarar en tia i Finland, och 5 betyder underkänt. Här har ni dock resultatet mitt betyg:
Engelska: 1
Fördjupad Engelska: 1
Gymnastik: 1 
Musik: 1
Matematik: 4 (vilket var aningen skumt för att jag fick 2 (gut) i provet, men mitt slutliga nummer sänktes för att jag inte markerar allt för mycket på lektionerna och jag förstår inte språket allt för bra ännu)
Konst: 1
 
En till sak som enligt mig är värd att säga, att idag var en mycket bra dag!
Orsaker varför:
  • Jag läste färdigt boken "The curious incident of the dog in the night-time"
  • Jag tog en lång och skön tupplur då jag kom hem från skolan
  • Det har äntligen kommit snö!
  • Jag skriver äntligen ett inlägg på min blogg efter några veckors tystnad
  • Jag åt ett granatäppel vilket jag börjat älska här i Österrike
  • Hade håltimme med Chandasch vilket var kul, för att han är helt enkelt den trevligaste varelsen att unmås med
  • Sist men inte minst kanske bästa av allt: Jag pratade framför hela vår skola idag! Jo, vi hade ett två timmars möte med skolans elever då vi bestämde över förbättringar som kan göras i skolan (Elever kom upp med idéer och andra elever fick komma och stå på en pall och säga klagomål eller kommentarer över detta). Egentligen har det ju ingen skillnad för mig, för att detta bestämdes inför nästa skolår då jag inte mera är här, men för att yolo så for jag upp så scenen och sade min åsikt (dessutom blev jag ju lite pressad av mina kompisar att göra det). Det roligaste var att jag var inte det minsta nervös som vanliga Malin skulle ha varit, och jag fick till och med hela publiken att skratta då jag sade "vår klass är dit bort i Narnia", med vilket jag menade att vår klass ligger i en annan byggnad från alla andra klassrum och till och med lärare blev sena från lektioner i början för att de inte kunde hitta till vårt klassrum. Inte för att låta som att jag skryter över mig själv, men lite smått stolt är jag för tillfället.
 
 
 

En sockerbagare han bor i staden, han bakar kakor mest hela dagen

2014-01-04, klockan 22:57:26

Det var tidig väcking imorse då host familjen hade på hjärtat att vi skulle dra av till en brödfabrik knappt en halv timme från Obergrafendorf. Tidiga mornar har aldrig varit en favorit, men hellre steg jag upp tidigt än att bli ensam hemma hela förmiddagen.
Då vi så väl var framme åt vi morgonmål där (är ni överraskade om jag säger att vi åt bröd), var efter vi for på en tour i fabriked där vi bland annat fick göra vår egna lilla semla! min blev ju då inte exakt hur det var meningen, men unik är den i varje fall. Dessutom så smakade den bra, så jag var mycket nöjd! 
I mitten till vänster är en liten hälsning som vi med Sophie satt in i fabrikens gästbok - bara något smått om att jag är här som utbyteselev och älskar Österrike och att jag har den bästa hostsystern i världen. 
 

Startade året i hög fart

2014-01-03, klockan 11:15:59

Efter att jag igår nyåret till ära for rätt så sent att sova så var det inte värst välkomnande att inte få en sovmorgon där på. Vi skulle med host familjen och åka slalom och bilfärden räckte över en timme. Jag var så nervös under hela bilfärden dit, för att dessa få antal gånger jag har åkt slalom har varit någonstans i södra Finland i så små backar att de borde inte ens kallas backar. Mera som kullar eller så. I dessa små backar/kullar hade man aldrig riktigt behövt lära sig bromsa så där riktigt ordentligt, så då jag rätt så väl var i de Österrikiska stora stora stora backarna, trodde jag faktist att jag skulle svimma/dö/pinka på mig då jag bara åkte som en raket ner för de 90 ° backarna! Här i Österrike är att åka slalom som att simma enligt min personliga teori - alla har gått i slalomskola då de var små, eller så har deras föräldrar lärt dem personligen, men det finns inga sjutton åringar som inte behärskar slalomteori som jag. Dessutom var det ju inte så kul då min host familj drog mig i de allra brantaste backarna, fär att ännu en vecka sedan trodde jag att det inte ens finns så där branta backar på denna jord! Dock tyckte jag att hissarna var kul, för att såna har jag endast set på tv! Var dock innantill orolig över att man kunde falla ner därifrån, men då jag var på hissen sex meter upp i luften så märkte jag att det är absolut omöjligt att falla.
Slutligen föll jag endast en gång - i en mycket brant backe (där det tur och var var inte mycket folk) varefter jag rullade ner flera meter, fick en massa snö innanför jackan och i ansiktet, och mina andra skida hade fallit av någonstans i mitten av backen. Dock är detta en del av att åka slalom kan jag tänka mig, även om detta skrämde mig sådär smått, för att det kändes helt som att vara i en snötsunami. 
 

Sade hejdå åt 2013 i österrikisk stil

2014-01-03, klockan 10:31:46

Året 2013 kommer alltid att vara i mitt minne som året då jag tog en titt ut i världen och bestämde mig för att fara till utbyteselev till Österrike! Med detta på sidan om femtioelva andra fantastiska händelser och äventyr var året oförglömligt. Känns dock som om det var förra veckan som man sade adjö till 2012! Jag skriver ju ännu också i alla mina häften 2012, hur ska jag nu hållas i farten riktigt?
Nyår i Österrike var inte alls så annarlunda som i Finland dock egentligen. Det enda som jag ännu också behöver lite tid att smälta är att de inte har stjärnepinnar på nyår, utan som all förvåning på julen i julgranen! Hela tanken känns så bissar på något sätt! Dock gjorde inte min host familj detta iår.
Vi hade några gäster till oss och jag fick smaka på Raclette, sköt raketer på vår bakgård för stor budjet, och även brände tenn. Min tennklump formade sig typ till en skorpion med ett hål i mitten format som ett hjärta. Här försöker de dock inte lista ut själva vad detta kan betyda, utan det finns regler till det hela. Jag som fick en skorpion betyder att detta år 2014 kommer jag vara motiverad att lära mig nytt, och hjärtat betyder lycka i kärlek. Om man sen igen får ett lejon så hämtar 2014 dig nya vänner, och om du får en svan så är du självbelåten och arrogant.
Här är dessutom små grisar (Schweinchen) en viktig sak på nyår. De tror man att ger dig lycka för det kommande året, och jag fick två-tre små glasgrisar som present. Även fyrklöver och nyckelpigor är viktiga. 
 
 

RSS 2.0